Ételintolerancia

Egy-egy étel elfogyasztása után jelentkező kellemetlen érzéseket, tüneteket sokan az ételallergiával azonosítják. Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy étkezés után puffadt, hasmenése volt, esetleg hányt is. Ezek és még egyéb tünetek is utalhatnak ételintoleranciára, ami nem azonos az ételallergiával.
Emésztőrendszeri panaszok esetén érdemes első körben egy gasztroenterológust felkeresni.

Ételintolerancia

Ebben az esetben a táplálékot lebontó enzimek mennyisége csökkent, vagy teljesen hiányoznak, ezért nem tudjuk megemészteni az elfogyasztott ételt. A tünetek az étel elfogyasztása után csak jóval később jelentkeznek és dózis- függőek. Amennyiben nem fogyasztanak nagyobb mennyiséget a zavart okozó táplálékból, vagy nem eszik rendszeresen, akkor a tünetek nem jelentkeznek.

Ha valamely anyaggal szemben heves panaszai, tünetei vannak, akkor azt az élelmiszert ne fogyassza!

Ételintolerancia tünetei:

Emésztőrendszeri zavarok:

  •     hányinger
  •     gyomorfájdalom, görcsök
  •     puffadás
  •     hányás
  •     hasmenés, vagy székrekedés,
  •     kóros elhízás

Központi idegrendszer zavarai:

  •     fejfájás, migrén
  •     hangulati és viselkedésbeli változások
  •     depresszió, szorongás
  •     ingerlékenység
  •     fáradtság
  •     tanulási nehézségek
  •     hiperaktivitás

Bőrproblémák:

  •     ekcéma (atópiás dermatitis)
  •     viszkető bőr
  •     egyéb bőrkiütések

Légzőszervi betegségek:

  •      orrfolyás
  •     orrnyálkahártya gyulladás,
  •     orrmelléküreg – gyulladás
  •     asztma

Váz – és izomrendszeri problémák

  •    izületi fájdalmak
  •    izületi gyulladás
  •    izomfájdalom
  •    gyengeség

A táplálékintolerancia általában nem veszélyes betegség, de a tünetei megnehezítik az életet és az életminőség romlásához vezethetnek. Ételallergia ritkábban fodul elő, de az ételintolerancia minden harmadik embert érinti. Az ételintolerancia tünetei lassabban ki és nem annyira egyértelműek, mint az allergiáé.

Tejcukor érzékenység /intolerancia

Gyakorisága: 15-30 %.

Oka: A laktáz – mely a laktóz lebontásához szükséges enzim – hiánya, vagy annak csökkent működése, mely következtében nem történik meg a cukor lebontása, hanem erjedés veszi kezdetét.
Tünetei: fejfájás, hasmenés, haspuffadás.

Lisztérzékenység ( Cöliakia)

A lisztérzékenység a glutén intolerancia okozta autoimmun betegség. Kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam, mely környezeti provokációra (túlzott búzafogyasztás, stressz, terhesség, vírusfertőzés) aktiválódik.
Következménye: a vékonybél bolyhainak pusztulása, valamint számos gyomorbélrendszeren kívüli tünet, és társbetegségek kialakulása.
Tünetei: hasmenés, fogyás, puffadás, gyengeség, fáradékonyság, pikkelysömör és egyéb bőrtünetek, gyermekkorban a növekedés elmaradása, foltokban jelentkező kopaszság, stb.

Táplálékintolerancia teszt

A vérvizsgálat során az élelmiszerek ellen termelődött IgG típusú antitestek mennyisége kerül meghatározásra.

Dietetikus szakember segítségével végzett több hónapos diéta után a pozitív ételek jelentős része fokozatosan visszavezethető a mindennapi étrendbe

Ajánlott vizsgálatok

Az étel intoleranciák fontos tesztje az étel (táplálék) specifikus IgG vizsgálata. Cebtrumainkban 3 féle ételintolerancia teszt érhető el, melyben 54, 108 és 220+ táplálékspecifikus IgG szintet mérünk.  Mindhárom tesztben kvantitatív értéket adunk meg, eredmény interpretációval.

Táplálékintolerancia (IgG) panel (54)

alma, árpa, babkeverék (fehér-, zöld- és tarkabab), banán, bugonya, búza, citruskeverék (citrom, narancs), csirkehús, dió, édesburgonya, élesztőkeverék (sütő- és sörélesztő), fekete tea, fokhagyma, földimogyoró, fuge, gombakeverék I. (laska, csiperke, shiitake és rókagomba), glutén, hagymakeverék I. (póré és metélőhagyma), hagymakeverék II. (vörös- és mogyoróhagyma), hajdina, hokkaido tök, juhsajt, juhtej, kakaóbab, kazein, káposzta keverék (brokkoli, fejeskáposzta és kelkáposzta), kávé, kecskesajt, kecsketej, kivi, kukorica, lazac, lenmag, lencse, mandula, marhahús, méz, mogyoró, mustármag, paradicsom, rákkeverék (garnéla- és királyrák), rizs, rozs, sertéshús, sárgarépa, szójabab, szőlőkeverék (vörös-, fehérszőlő, mazsola), tehéntej, tőkehal, tojásfehérje, tojássárgája, tonhal, tönkölybúza, zab, β-laktoglobulin

Táplálékintolerancia (IgG) panel 108

amaránt, ananász, alma, árpa, articsóka, babkeverék (fehér-, zöld- és tarkabab), banán, bárányhús, bazsalikom, bors (fekete és fehér), borsó, brokkoli, burgonya, búza, cékla, chili, cseresznye, csicseriborsó, csirkehús, citrom, cukkini, datolya, dió, édesburgonya, élesztőkeverék (sütő-, sörélesztő), eper, fahéj, fekete tea, fokhagyma, folyami rák, földimogyoró, glutén, gombakeverék I. (laska, csiperke, shiitake, rókagomba), gombakeverék II. (vargánya, tinóru), görögdinnye, grapefruit, hajdina, hagymakeverék I. (póré és metélőhagyma), hagymakeverék II. (vörös- és mogyoróhagyma), joghurt, kakaóbab, kakukkfű, kaliforniai paprika, karalábé, kardhal, kávé, kecsketej és -sajt, kesudió, kivi, kókusz, körte, köles, kukorica, lazac, lenmag, lencse, madársaláta, mák, mandula, marhahús, méz, mentakeverék (borsmenta, fodormenta), mogyoró, mustármag, napraforgómag, narancs, nektarin, nyelvhal, olajbogyó, oregánó, őszibarack, padlizsán, paradicsom, petrezselyem, pisztráng, pisztácia, pulykahús, quinoa, rákkeverék (garnéla, királyrák), rizs, rozmaring, rozs, salátakeverék (fejessaláta, jégsaláta), sertéshús, spárga, spenót, szerecsendió, szardella, szilva, szójabab, szőlőkeverék (vörös-, fehérszőlő, mazsola), szezámmag, sárgabarack, sárgarépa, tőkehal, tehéntej, tojásfehérje, tojássárgája, tonhal, torma, tönköly búza, uborka, vanília, vénuszkagyló, vöröskáposzta, zab, zeller

Táplálékintolerancia (IgG) panel 220+

A táplálékintolerancia (IgG) panel 220+ összetétele ételcsoportok szerint:

Tej, tejkészítmények (9 féle):

alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája

Halak, tenger gyümölcsei (39 féle):

ajóka, alga espaguette, alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti, csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal, fésüs kagyló, foltos tőkehal, garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, keményvagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, örödghal, osztriga, pisztráng, polip, ponty, rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal, kalamári, tintahal, szépia, tőkehal, tonhal

Glutén tartalmú gabonafélék (11 féle):

árpa, búza, búzakorkorpa, durumbúza, gliadin, kuszkusz, maláta, rozsliszt, tönkölybúza, transzglutamináz, zab

Gluténmentes gabonafélék (8 féle):

amaránt, hajdina, köles, kukorica, puliszka, quinoa, rizs, tápióka

Gyümölcsök (38 féle):

alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya

Gyógynövények és fűszernövények (33 féle):

aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/ fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, kömény, komló, koriander, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya

Húsok (16 féle):

bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús

Olajos magvak (15 féle):

dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, repcemag, szezámmag, tápióka, tigrisdió / földimandula

Zöldségfélék (39 féle):

amarantusz (disznóparéj), articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta, hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kelbimbó, kobaktök/futótök, lencse, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika, póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab

Egyebek (13 féle):

agar-agar, élesztő (sör), élesztő (sütő), gesztenye, gomba, kakaóbab, kávé, kóladió, méz, nádcukor, szentjánoskenyér, tea (fekete), tea (zöld)

Az ételérzékenység és az ételallergia két különböző dolog. Ha Önnek azonnali és heves immunreakciói vannak egy adott ételre, nem ezeket a teszteket kell elvégezni. A Táplálékintolerancia (46) és (220+) tesztek nem fognak jelentős érzékenységet mutatni az adott élelmiszerre, ebben az esetben ételallergia vizsgálatot kell végezni. Az ételintolerancia és az ételallergia két teljesen különböző ételreakció!

Nem szükséges éhgyomorra érkezni a vérvételre ezekhez a vizsgálatokhoz!

A Táplálékintolerancia (IgG) panel (46) és (220+) eredményétől függetlenül ne egyen olyan ételt, melynek fogyasztásakor korábban erős allergiás reakciók léptek fel.  Amennyiben ismert ételallergiája van, azonnali és heves immunreakciói vannak egy adott ételre, nem ezt a tesztet kell elvégezni, az ételintolerancia és az ételallergia két teljesen különböző ételreakció!

Fals negatív eredmények

Megtévesztő eredmények az ételérzékenység vizsgálat során:
Kérjük vegye figyelembe, hogy olyan ételek, melyeket már régen fogyasztott, alacsony ételintolerancia reakciót adhatnak. Ha a szervezet nincs kitéve az adott étel hatásainak, akkor a kimutatandó antitestek termelése lecsökken, így a Táplálékintolerancia (46) és (220+) teszt nem feltétlenül mutat érzékenységet.

A vizsgálat eredménye akkor lesz pontos, ha nem diétázik, mindenből enni kell egy kicsit 2-3 hétig, hogy mérni tudjuk a szervezete reakcióját (kivéve azt, amire bizonyítottan allergiás, pl.,mogyoró)

A vizsgálat a mintavételt megelőző 3 hétben fogyasztott ételek ellen termelődött IgG ellenanyagokra ad felvilágosítást. Az ezen periódus alatt étrendben nem szereplő táplálék negativitása nem jelenti azt, hogy fogyasztása nem fog intoleranciát okozni. Ezért mind az ételallergia, mind a táplálékintolerancia vizsgálatok esetében javasolható, hogy a vérvételt megelőző hetekben, leginkább 1 hónapban változatos, kiegyensúlyozott étrendet folytasson, ellenkező esetben álnegatív eredmény születhet. Természetesen ez akkor igaz, ha valamely anyaggal szemben nincsenek heves panaszai, tünetei, mert persze azt az élelmiszert ne fogyassza.

Gyógyszerek hatásai

A Táplálékintolerancia (46) és (220+) teszteknél: A szteroidok és  immunszupresszív gyógyszerek, melyeket például autoimmun betegségeknél írnak fel, befolyásolhatják ezen tesztek eredményeit. Ha ilyen gyógyszereket szed, feltétlenül konzultáljon kezelő orvosával a vizsgálat előtt.
Más gyógyszerek nem okoznak gondot.

Gyermekek vizsgálata

Gyermekek ételérzéskenység vizsgálata: Táplálékintolerancia (46) és (220+) paneleket nem javasoljuk 3 év alatti gyermekeknél elvégezni, mivel immunrendszerük még nem fejlődött ki megfelelően.

Várandósok vizsgálata

Terhes nők étel-intolerancia vizsgálata:  Szintén nem javasoljuk a teszteket várandósoknak, mivel a magzat fejlődő immunrendszere megzavarhatja az anya ételreakcióit.


FOGLALJON IDŐPONTOT MOST:


Táplálékintolerancia paneljeink aktuális árairól és a leletkiadási időkről itt tud tájékozódni:


Friss híreinkért kövessen bennünket Facebook oldalunkon: