Cukorterhelés vizsgálat (OGTT)

Elvégzésének leggyakoribb indokai: inzulinrezisztencia vizsgálata, illetve (terhességi) diabétesz megállapítása.

Típusa:

  • Terhelés 75 gramm glükóz elfogyasztásával.

Felkészülés a vizsgálatra:

A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni, lehetőség szerint 7 és 9 óra közötti kezdéssel. A vizsgálatot megelőzően kb. 10-12 órával már kerülje a cukros, zsíros, nehéz ételek fogyasztását. A vizsgálatot megelőző napokban bőséges folyadékfogyasztás javasolt.

A teszt kivitelezése átlagosan 2 órát vesz igénybe, mely alatt enni, inni, dohányozni, rágózni nem szabad, a fizikai aktivitást is kerülni kell. A 2 órát nyugalomban a kell eltölteni, helyben, a labor várótermében. A vizsgálat eredményének elkészülési ideje 1 munkanap.

A vizsgálat lépései:

1. A teszt kivitelezése átlagosan 2 órát vesz igénybe (a kezelőorvos javaslataitól függően), mely alatt enni, inni, dohányozni, rágózni nem szabad, a fizikai aktivitást is kerülni kell. A 2 órát nyugalomban kell tölteni.

2. A vizsgálatot megelőzi egy éhgyomri vércukor ellenőrzés, melyhez ujjbegyes mintavétel szükséges. Ha a mért eredmény 7,0 mmol/l felett van, a terhelés nem végezhető el (az érték felveti cukorbetegség fennállásának gyanúját). Amennyiben az ujjbegyes meghatározás eredménye 7,0 mmol/l alatti, 0. perces vénás vérvétel következik.

Az eltérő mintatípusok miatt az ujjbegyes és a vénás éhgyomri vércukorértékek nem pontosan egyeznek! Az ujjbegyes mintavétel tájékozódó jelleggel történik.

Ezt követően kb. 2 dl vízben feloldva, 75 g glukózt kell elfogyasztania 5 percen belül.

A vizsgálathoz lehet citromot, citromlevet vinni, mely az oldat elfogyasztását kellemesebbé teheti, az eredményekre pedig nincs befolyással.

3. A vizsgálat során a vércukor több ponton kerülhet meghatározásra: a 0 perces értéken kívül jellemzően 120 perces értéket mérünk, emellett azonban indokolt lehet más időpontokban is, fél órás intervallumokban.

4. A vizsgálat alatt émelygés, szédülés, rosszullét, esetleg hányás is előfordulhat. Ezekről minden esetben tájékoztatni kell a vérvevő asszisztenst. Hányás esetén a vizsgálatot fel kell függeszteni, és egy másik időpontban lehet csak megismételni.

5. Amennyiben meg tudja oldani, kísérővel érkezzen.

(Az OGGT rövidítés az angol Oral Glucose Tolerance Test névből ered, magyarul orális glükóz (cukor) tolerancia teszt).

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy 14 év alatti gyermekek esetén nem végzünk cukorterheléses vizsgálatot. 14 és 18 éves kor között pedig csak szakorvosi javallatra, írásos dokumentum (pl. ambuláns lap, vagy beutaló) bemutatása után.


FOGLALJON IDŐPONTOT MOST:


Cukorteheléses vizsgálataink aktuális árairól és a leletkiadási időkről itt tud tájékozódni:


Üdvözlettel:
Radio Dental Extra Sanguis Kft csapata
Radio Dental Extra Kft csapata


Friss híreinkért kövessen bennünket Facebook oldalunkon: